Varför är tidig upptäckt av lungcancer viktigt och vilka symptom ska man vara uppmärksam på?
Tidig upptäckt av lungcancer är oerhört central. För det är då man kan bota, med till exempel kirurgi eller strålbehandling. Och det innebär också mycket mindre lidande för patienterna att slippa gå in i en besvärande behandling. Och idag är det tyvärr så att mer än 50% av våra medlemmar upptäcks när de är i stadium 4. Vilket innebär att då finns det ingen bot. Utan då är det bara behandling som gäller.
Och det är idag så att primärvården är helt central när det gäller att upptäcka lungcancer tidigt. Men vi ser att våra medlemmar idag kan besöka primärvården under kanske 2-2,5 års tid med olika diffusa symptom innan de får en lungcancerdiagnos och då tvingas in i en behandling. Som inte som sagt går att bota.
Och vi vill ju se till idag att resurserna i primärvården förstärks. Idag är det väldigt dålig kunskap inom primärvården om lungcancer. Vilket inte är så konstigt, de träffar inte så många lungcancerpatienter under sin tid.
Och problemet är också att de symptom som patienter söker för är väldigt vanliga symptom för förkylningar och annat. Rethosta, smärta i bröstet, trötthet, kan ju vara vilket som. Men, vi vill att patienter som återkommer till vården med diffusa symptom, att man där måste gå in och agera. Skicka folk på en lågdos-röntgen. Att följa upp med olika typer av prover.
Och här är ju läkarkontinuiteten oerhört viktig, att man träffar samma läkare, som då kan få en helhetssyn på patienten.
Och Lungcancerföreningen driver ju frågan om förstärkningar inom primärvården, bättre arbetsmiljö så att läkarna stannar, att man har tid för patienten. Idag är det alldeles för kort tid, man hinner inte gå igenom journalerna på ett riktigt sätt, man hinner inte lyssna på vad patienten säger.
Och vi vill också att det blir mer primärvårdsforskning. Och sen vill vi, vilket nu håller på att ske på olika sätt, att man utvecklar AI-baserade beslutsstöd.
Så mer stöd till primärvården för att upptäcka och hitta våra patienter tidigt.
Alla sidor på denna webb är faktagranskade av Medicinsk Rådgivare Onkologi på Amgen, mars 2024.