Två par händer som håller varandra Två par händer som håller varandra

Livet efter diagnosen

Att få besked om att ha drabbats av en allvarlig sjukdom som lungcancer påverkar både den som är sjuk och de som finns i den närmaste omgivningen. Det är naturligt att snabbt få mörka tankar – för att livet som man kände det plötsligt förbyts i en mer osäker tillvaro och för att förutsättningar och framtidsplaner radikalt förändras.

Det är vanligt att känna oro inför hur man ska må av behandlingar, hur kroppen ska reagera och vilka biverkningar som kan uppstå.

Även vardagen påverkas, det gäller såväl relationer av alla de slag som situationen på arbetsplatsen. Det kan kännas svårt och tungt, och just därför är det viktigt att upprätthålla de vanliga rutinerna i livet som man mår bra av, göra saker som känns roliga, och fortsätta umgås med människor som man tycker om.

Sådant som tidigare kanske upplevdes som obetydligt kan vara viktigt för att orka, samtidig som man måste tillåta sig att lägga annat åt sidan.

För att må så bra som möjligt är det bra att tänka på:

  • Att äta på regelbundna tider
  • Att i möjligaste mån ha samma sömnvanor som tidigare
  • Att komma ut en stund varje dag. Fysisk aktivitet, även om det bara är en kortare promenad, är alltid bra samtidigt som och det kan vara ett sätt att skingra tankarna.
  • Att sänka kraven på sig själv, undvika stress och lägga sin energi på sådant som får en att må bättre.

Ett annat gott råd är att tacka ja om någon erbjuder sig att hjälpa till med saker och ting. Man ska inte heller vara rädd att be om hjälp – många människor vill ställa upp för någon som är sjuk, men vet inte hur de ska göra.

Patientföreningen har ordet

I nedanstående korta filmer berättar Lotta Humble, ordförande i Lungcancerföreningen och Karin Liljelund, vice ordförande i Lungcancerföreningen om sina fokusområden.

Stödlinjer och användbara länkar

Under sjukdomens förlopp kommer olika frågor och funderingar att dyka upp. Då kan det vara skönt att tala med någon erfaren och kunnig person.

Här har vi samlat länkar till webbplatser med tillförlitlig information, råd och stöd för såväl patienter som närstående.

Två män som sitter vid ett bord Två män som sitter vid ett bord

Lungcancerföreningen

Lungcancerföreningen är en patientorganisation för alla som på något sätt drabbats av lungcancer, både patienter och närstående. Föreningen sprider kunskap om lungcancer, bygger nätverk och gemenskap, skapar opinion och driver frågor som kan bidra till en förbättrad vård och forskning om lungcancer.

Lungcancerföreningen har en stödtelefon som patienter som närstående kan ringa till för att ställa frågor, få råd och stöd i olika situationer. Stödtelefonen bemannas av medlemmar i Lungcancerföreningen som har stor personlig erfarenhet av lungcancer. Telefonnumret är 020–88 55 33.

1177 Vårdguiden

1177 Vårdguiden är en webbplats och telefontjänst där man kan läsa om sjukdomar och få medicinska råd och vägledning av sjuksköterska. 1177 har öppet alla dagar dygnet runt. Här kan man läsa om lungcancer, men också om andra viktiga saker som hur man hanterar stress, sömnsvårigheter och mycket annat. Här finns även viktig information om hur ekonomin påverkas när man blir sjuk och om vilket stöd som finns att få.

Regionala cancercentrum, RCC

Regionala cancercentrum, RCC, står bakom Cancerrådgivningen där specialistutbildade sjuksköterskor med lång erfarenhet ger stöd och besvarar frågor om cancer. Telefonnumret är 08–12 31 38 00. RCC har också information för närstående.

Cancerfonden

Cancerfonden har information om lungcancer och andra cancersjukdomar. De erbjuder också råd och stöd, bland annat via Cancerlinjen som är bemannad av vårdpersonal med lång erfarenhet. Telefonnumret är 010–199 10 10. På Cancerfondens webbplats finns också information om rättigheter vid cancerrehabilitering och mycket annat.

Ung Cancer

Ung Cancer är en ideell organisation för personer mellan 16 och 30 år som är berörda av cancer, som patienter eller som närstående. Ung cancer bedriver kampanjer och anordnar möten för medlemmar och anhöriga, både fysiskt och via nätet.

CancerRehabFonden

CancerRehabFonden är en insamlingsorganisation som erbjuder kostnadsfri rehabilitering och stöd till cancerdrabbade.

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund driver Anhöriglinjen, en nationell stödtelefon där anhöriga med stor erfarenhet ger råd och stöd eller svar på frågor om anhörigas rättigheter. Telefonnumret är 0200–239 500.

Cancerkompisar

Cancerkompisar är en förmedlingstjänst på nätet där anhöriga från 13 år och uppåt får kontakt med andra som är eller har varit i samma situation.

Nära Cancer

Nära Cancer är en webbplats för unga personer som står nära någon som har cancer. Här kan man möta andra i liknande situation och ställa frågor till sjukvårdspersonal.

Faktagranskning

Alla sidor på denna webb är faktagranskade av Medicinsk Rådgivare Onkologi på Amgen, mars 2024.