Person som drejar stor kruka Person som drejar stor kruka

Så upptäcks och diagnostiseras lungcancer

Lungcancer upptäcks i de flesta fall med lungröntgen. Genom att röntga lungorna kan man ofta få reda på ungefär var tumören sitter och hur stor den är. Ibland kan lungröntgen också ge en indikation på vilken typ av lungcancer det rör sig om. Om tumören är väldigt liten kan den vara svårare att upptäcka med lungröntgen.

Med datortomografi, förkortat DT (eller CT efter engelskans computer tomography), och ibland kallat skiktröntgen, kan man få mer detaljerad information om tumörens storlek och se om cancern spridit sig. I vissa fall görs även en PET-kameraundersökning. PET står för positronemissionstomografi och är en avbildningsmetod som kan avslöja om det finns aktiva cancerceller i tumören.

Ett viktigt led i utredningen av lungcancer är att också ta vävnadsprov eller biopsi, alltså en liten bit vävnad eller celler från tumören. Vävnadsprovet undersöks sedan med mikroskop och analyseras med avseende på biomarkörer. På så vis kan man ta reda på vilken typ av celler som finns i tumören, vilka eventuella proteinmarkörer som uttrycks samt om cancern har några kända genmutationer.

Lungs diagnosis Lungs diagnosis

Dessa vävnadsprover tas ofta via ett bronkoskop, ett instrument försett med fiberoptik som förs ner i lungorna genom luftstrupen under lokalbedövning. Undersökningen kallas bronkoskopi och vid den kan läkaren undersöka luftrören och även ta biopsier, vävnadsprover. En annan variant kallas mediastinoskopi då ett instrument med fiberoptik förs in via ett snitt i halsgropen för att ta vävnadsprover från lymfkörtlar (mediastinum är det latinska namnet på utrymmet mellan lungorna). I vissa fall tas prover med en nål som förs in genom bröstkorgen, detta kallas torakoskopi (bröstkorg heter thorax på latin).

Om läkaren misstänker att cancern har spridit sig och bildat metastaser, dottertumörer, i andra delar av kroppen gör man ibland ytterligare undersökningar, ofta med hjälp av skiktröntgen och/eller ultraljud. För att undersöka skelettet används i vissa fall en så kallad gammakamera. En sådan undersökning kallas för skelettskintigrafi.

Faktagranskning

Alla sidor på denna webb är faktagranskade av Medicinsk Rådgivare Onkologi på Amgen, mars 2024.